Bij Drukkerij Flyerprint in Joure loopt Niels Postma zich warm om het stokje over te nemen van de huidige eigenaar Stef Kuindersma. De vijfendertigjarige Niels heeft een vernieuwende kijk op print. Samen onderzoeken ze de weg die het bedrijf de komende jaren op moet gaan.Niels Postma is een geboren ondernemer. “Ik heb een ongemakkelijk gevoel bij loondienst. Ik krijg daar een associatie bij iets wat ik niet wil zijn. Ik vind het heerlijk om niet te weten wat ik op een dag ga doen. Ik zoek ruimte om me te ontwikkelen. Er zijn theorieën dat alle medewerkers zich zouden moeten kunnen ontwikkelen als ondernemer. Het is een kwestie van ruimte geven.
VOOROP LOPEND
De vader van Stef begon een drukkerij als spin-off van zijn verzekeringsbedrijf. Het was in een tijd dat het verzekerings-bedrijf zelf de polissen uitschreef. Hij besloot de polissen en briefpapier zelf te drukken. Stef groeide daarin op en besloot de drukkerij samen met zijn vrouw Petra voort te zetten. “We hebben altijd vooropgelopen met de nieuwste technieken. We waren bijvoorbeeld een van de eerste in de regio met dtp. We draaiden offset op een 4 kleuren Ryobi pers en gingen steeds meer printen. De volumes nemen heel snel af met de terug-gang van bedrijfsdrukwerk. Daar moet je wel op inspelen. We hebben vorig jaar geïnvesteerd in een digitale pers, de Xerox Versant, waar we nu gemiddeld 8.000 afdrukken per dag maken. We merken groei in mailingen. De economie trekt aan. En je merkt dat bedrijven zich willen onderscheiden. Daar is drukwerk de beste methode voor.”Flyerprint heeft acht werknemers in dienst. Naast print en drukwerk verzorgt het bedrijf ook het ontwerp voor veel klanten uit het noorden van het land.
SAMEN OP AVONTUUR
Niels heeft een studie rechten gedaan in Amsterdam en is afgestudeerd Meester in de Rechten. “Gaandeweg kwam ik erachter dat ik in die richting niet gelukkig zou worden. Ik wilde toch graag ondernemen. Maar ik begon in de crisis met ondernemersplannen en dat kwam toen niet echt van de grond. Toen kwamen onze wegen drie jaar geleden bij elkaar.” Stef: “bij mij gaan de jaren ook tellen en toen we hoorden dan Niels zoekende was, zijn we gaan praten en besloot hij samen met ons het avontuur aan te gaan.”“Ik moest wel bijspijkeren,” zegt Niels. “Normaal deed ik één ding op een dag maar hier moet je dertig dingen doen en alles moet goed en snel. Dat was voor mij het eerste half jaar best pittig.
NIET STANDAARD
Stef: “je weet aan het begin van de week nooit wat er allemaal op je af komt. Vroeger had je veel meer tijd voor het werk. Nu komt iemand binnen en die verwacht dat het morgen klaar is. De klanten zijn verwend door wat internet drukkers bieden. Maar ze vergeten dat het standaardproducten zijn en dat het hier maatwerk is. Wij zijn veel langer bezig met de producties omdat wij werken voor klanten die niet bij internetdrukkers kunnen bestellen, en dat ze de juiste bestanden niet hebben of speciale wensen hebben.” Niels: “Een mooi voorbeeld is een klant die koffie verscheept over de hele wereld. Dat heeft altijd haast en die moeten op-nieuw worden gelabeld.” Alles is mogelijk bij de mannen van Flyerprint. Klanten kunnen met elke vraag terecht. Ook als het gaat om bijzonder formaten of speciale afwerktechnieken, alles wat niet standaard is kan het bedrijf aan. Als speciaal drukkerij ziet het bedrijf grote toekomstmogelijkheden.
NIEUWE WEG
Het bedrijf zal moeten veranderen stelt Niels. Maar hij vindt het wel heel belangrijk om bij de basis te blijven. Hij denkt er niet aan om bijvoorbeeld websites voor klanten te gaan maken, “Print is onze corebusiness. Ik denk dat papier een hele andere rol gaat vervullen. Wij gaan papier verrijken met een digitale dimensie. We hebben een methode ontwikkeld om een NFC-chip in het papier te maken. Het gevolg is dat je met een smartphone het drukwerk kan aanraken en dat er iets gebeurt op de telefoon.” Niels laat een kartonnen cover zien die op een krat bier van Bavaria past en waar een NFC-chip in verwerkt zit. Door de telefoon erbij te houden kan de klant direct zien of hij een huisfeest gewonnen heeft. Een ander voorbeeld is een kartonnen huls op een wijnfles. Ook hier zorgt het aanraken met een smartphone voor een actie.Het bedrijf programmeert de chip zelf en plaatst de tag zelf op de juiste plek. Niels: “Ik denk dat dit de toekomst heeft. Als je na alleen maar tikken met de smartphone direct naar gepersonaliseerde content gaat, dan krijgt een marketeer iets bijzonders in han-den. We kunnen de chips zo programmeren dat de landings-pagina in Amsterdam een andere is dan die van Amstelveen, bijvoorbeeld. Daar ligt ook een grote kans voor de drukker die kan zorgen dat die smartphone gebruiker, die de hele dag op zijn scherm kijkt, daadwerkelijk die actie gaat ondernemen.
INTELLIGENT DRUKWERK
Niels gaat in zijn plannen nog verder. “Internet of Things is een snelgroeiend fenomeen. Je gaat dit terug zien in het alledaagse leven. Wij denken dat ook print producten daar een rol in kunnen spelen. Door het plaatsen van dezelfde NFC-chips in verpakkingen en direct mail, is de data die daaruit komt te gebruiken om acties intelligenter te sturen. Zo komt er een campagne waar 7500 flyers van een tag voorzien worden. Door uitlezen van tags krijgt de verzender inzichtelijk welke productgroepen het beste lopen. Ook is uit te lezen of de campagne daadwerkelijk verkopen heeft op-geleverd. De klant kan zien waar de flyers zijn en wat ermee gedaan wordt. “Deze papieren uitingen zijn niet alleen intel-ligent maar gaan ook zelf communiceren via het wereldwijde web. De data worden vastgelegd in een blockchain. Het wordt het internet of everything,” zegt Niels.
HOGE VERWACHTINGEN
Niels is er dag en nacht mee bezig,” zegt Stef lachend, “hij slaapt er gewoon niet van”.De afgelopen zes maanden heeft het bedrijf gewerkt om te testen met intelligent drukwerk. Ze zijn er klaar voor en verwachten begin december groots te kunnen aankondigen. Slim drukwerk dat zelfstandig communiceert. Het wordt zeker een sensationele aankondiging