VKGO-lid AGIA speciale afwerking

Tekst en beeld: Marco den Engelsman

Even voorstellen: nieuw VKGO-lid AGIA speciale afwerking

“FOCUS OP SPECIALE AFWERKING”

Een boek met een chocoladereep erin. Niets is AGIA speciale afwerking te gek. In de ontvangstruimte staat het vol met aparte en uniek afgewerkte boeken. Niet alleen boeken maar ook menu-omslagen en gaatjespapier voor handwerklessen maakt het bedrijf. Het Amsterdamse nabewerkingsbedrijf AGIA heeft zich als nieuw lid aangemeld bij VKGO. Samen met zijn partner Astrid heeft Clemens Valk tien jaar gelden besloten om de Afwerking een nieuw elan te geven in Nederlands bindland.

Werk genoeg

Clemens Valk: “De economie is groeiend. Wij maken speciale producties waarvoor we machines van een halve eeuw geleden gebruiken. Voor het specialistische werk in kleine oplagen is momenteel ook werk genoeg. Dat is de reden dat we ons daar steeds meer op toeleggen. En laten we eerlijk zijn, de oplagen worden steeds kleiner en de behoefte aan iets bijzonders, afwijkends of opvallend groeit alleen maar.” Dat is ook de reden dat AGIA zich meer aangetrokken voelt tot een kleine brancheorganisatie. “Ik denk dat VKGO een leuke groep is die elkaar wat gunt. Zo zitten wij als AGIA ook in elkaar. Het nadeel van de grotere brancheorganisaties is dat ze te log zijn. De afstand naar de kleine leden is vaak te groot. VKGO is een organisatie waar je samenwerkt. Zo is het in de praktijk ook.”Het afgelopen jaar heeft AGIA geïnvesteerd in een halfautomaat vouw- naaimachine voor kleine oplagen digitaal geproduceerd drukwerk. “Ik ben ervan overtuigd dat onze industrie nog heel lang zal blijven bestaan. We blijven op papier communiceren met elkaar. Mensen willen zien, ruiken en voelen en dat zal zo blijven,” motiveert Clemens zijn investering.

Terug naar de basis

AGIA stamt uit 1963, de vader van Clemens begon met het bedrijf. Hij zocht een naam waarmee hij bovenaan in het telefoonboek zou komen. Dat was toen nog heel belangrijk om snel gevonden te worden. Hij maakte er Afwerking Grafische Industrie en Aanverwanten van. In 2008 kochten Clemens en Astrid het bedrijf binderij Gebr. Van Lith en besloten toen de naam te combineren in Agia & Lith. Clemens: “Na tien jaar besloten we terug te gaan naar de basis, AGIA. Inmiddels is ook Kloosterman Atelier erbij gekomen. Dan zou er nog een naam bij komen. We hebben nu een nieuw logo, nieuwe website en een ander uiterlijk op de gevel.”

Lay-flat

Het is druk bij AGIA. Het bedrijf heeft 10 vaste medewerkers. De meesten zijn al heel lang in dienst. Het is een bedrijf dat meedenkt met de klant en met creatieve vernieuwde oplossingen komt. Clemens laat een boekblok zien waarvan de rug gefreesd is. In de sleuven ligt garen om de rug te verstevigen. Clemens: “Dit is een methode die we gebruikten bij het restaureren van boeken. Pas later hebben we dit als bindtechniek aangeboden aan klanten. Wat je krijgt is een lay-flat boek met een aparte binding. Stampwerk houden wij ook van. In ons geval komt dat vaak neer op het automatisch aan brengen van tabstansingen in bestaande boeken. Zowel in softcover als in hardcover. Producties voor tabbladen behoren ook tot de mogelijkheden.”

Digitaal

Op dit moment wordt meer dan de helft van het werk wat bij AGIA binnenkomt digitaal geproduceerd. Clemens laat een familieboek zien waarvan elke pagina op een andere manier uitgevouwen kan worden. Het maakt het heel bijzonder om door zo’n fotoboek heen te bladeren. Eigenlijk ontvouw je hiermee de familiegeschiedenis. Dat is de gedachte erachter. AGIA werkt voor een groot aantal drukkers die het mooi vinden om hun klanten bijzondere producties aan te bieden. Maar ook online bedrijven weten de weg te vinden naar AGIA. Clemens: “We kunnen extreem dik singeren, maar ook sinds kort boekblokken van 51 x 55 cm naaien. Een vel van 70 x 100 vouwen we dubbel en kunnen we naaien. We zijn de enige in Europa die dit kunnen. Natuurlijk zullen we niet veel van die grote boeken hebben, maar A3 oblong kan ook met deze machine en dat komt vaker voor. Ook hebben we de bewerking zwevend naaien.

Bewuste keus

Voor Clemens Valk is het een bewuste keuze om klein en gespecialiseerd te blijven. “Dat is de reden dat wij er nog zijn,” zo geeft hij aan. “Op het moment dat je middelgroot
wordt en zwaar moet investeren ben je enorm afhankelijk van schommelingen in de markt.”

Voor een mooie indruk van het bedrijf, lees de gedrukte UITLEG!